Lumea de altădată între candoare și tragism

Regina Elisabeta a României

Candoarea vieții de altădată
Marie, 1902– fotografie din arhiva personală

Inedită fotografie din colecția mea de fotografii vechi, reprezentând o tânără mamă împreună cu trei copii . Fotografia este lipită pe un suport de carton gros și are mențiunea, scrisă cu tuș negru: ” Marie 1902”. Așa putem definii imaginea, la prima vedere. În realitate este vorba de o alegorie, în stilul pictorialismului . Am în colecție această fotografie de mai mult timp și de multe ori am vrut să o prezint pe blog, dar parcă nu reușeam să gasesc cuvintele potrivite pentru a o descrie. Astăzi , având puțin timp liber, mi-am propus să o postez. Încercând o mică documentare, am descoperit ( AICI), că de fapt, mama din imagine este chiar Regina Elisabeta a României cunoscută și sub pseudonimul literar Carmen Sylva ( cântecul pădurii -în limba latină). Așadar nu e, de fapt, o fotografie originală, ci o alegorie. Personajele din imagine sunt, așa cum apare prezentat pe blogul royaliticism: ”H.R.H. Princess Elisabeth of Romania, later Queen of Greece; Princess Maria of Romania, later Queen of Yugoslavia; Crown Princess Marie of Romania, later Queen of Romania; and Prince Carol of Romania, later King of Romania”.

Deci, băiețelul din imagine este viitorul rege Carol al II-lea. Dacă considerăm că imaginea a fost făcută în anul 1902, an în care prințul Carol al II-lea avea 9 ani- după imagine ar fi posibil, atunci, în același an, Regina Elisabeta ar fi avut 59 de ani. Femeia din imagine are doar în jur de 30 de ani, poate chiar mai puțin.

Desigur că s-ar putea comenta mult această imagine, totuși, aș vrea să aflu dacă alegoria a fost realizată într-un atelier fotografic românesc sau în unul din străinătate.

Soarele este cel care vede lumea învăluită de căldură şi lumină. Fii mai întâi un soare şi apoi priveşte lumea.

CARMEN SYLVA

4 răspunsuri la „Lumea de altădată între candoare și tragism

  1. Pingback: Autograf al Reginei Maria din anul 1902 | imagine continua

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s